?

En medstudent begikk selvmord. Hvordan vet man om noen er suicidal?

Annet 25 . 26 April 2021
Spørsmål

Hei, for noen uker siden tok en medstudent livet sitt. Jeg kjente henne/han ikke da hun/han gikk et helt annet studie og alt har vært digitalt, men føler likevel jeg kunne gjort noe og blitt kjent med han og hindret det, og aner ikke hva jeg skal tenke eller gjøre. Hva kunne jeg gjort? Jeg vet ikke, jeg får liksom ikke tenkt meg til at hun/han kommer tilbake heller, og tenker det er en del av min feil at hun/han er borte, siden jeg kanskje kunne hindret det om vi ble kjent og hun/han hadde hatt noen å snakke med.

Hva gjør/ gjorde jeg galt? Og hva om noen andre på skolen gjør det? Hvordan blir man kjent med alle og gjør seg tilgjengelig for alle så ingen gjør det? Hvordan vet man om noen er suicidal eller har planer/ tenkt til å ta sitt eget liv? Hvordan vet vi det og hva kan i gjøre for å hindre det? Det blir jo vanskeligere digitalt, men pls gi meg alle tips dere kommer på likevel. Føler jeg er medskyldig siden jeg er medstudent, men jeg visste jo ikke hvem han før mailen kom :(

Annet (25)
Psykolog svarer
Hei
Så fint og viktig at du deler dine tanker om dette med oss. Det er bra at du gjør det for det kan hjelpe deg, men sannsynligvis også andre som har opplevd det samme som du. Det var fryktelig vondt å høre om medstudenten som begikk selvmord. Du har ingen skyld i at studenten døde. Når et menneske velger å forlate livet er det forståelig at mennesker rundt prøver å forstå hvordan det kunne skje. Da er det naturlig og begynne der man har mest kunnskap, dvs. om seg selv.
 
Det er svært vanlig å stille seg spørsmålet om man kunne ha gjort noe annerledes. Men det blir veldig urettferdig mot deg selv å lete etter ting du skulle ha visst uten å vite hva som skulle skje. Siden du ikke kjente medstudenten så er det nok svært mye du ikke vet om vedkommende. Ofte er det svært mange faktorer som gjør at noen velger å begå selvmord. 
 
Det høres også ut som om du tar litt for mye ansvar for det som skjedde, kanskje fordi du er veldig opprørt over det som har skjedd. Det er veldig forståelig. Men du kan jo ikke bli kjent med alle og være tilgjengelig for alle. Hvordan skulle du egentlig kunne ta vare på deg selv da eller studere da?
 
Du spør, hvordan vet man om noen er suicidal/eller har planer om å ta sitt liv? Først og fremst: Det er ikke mulig å forutsi selvmord. Man kan kun vite noe om risikoen for selvmord. Selv for helsepersonell er dette en vanskelig oppgave. Det er ingen som forventer at du skal kunne vite eller kunne det. Det vi vet er at noen av de som begår suicid kan ha nevnt dette i noen sammenhenger før selvmordet. Hvis et menneske uttrykker slike tanker skal man alltid ta de på alvor ved å lytte, støtte og oppfordre personen til å søke hjelp. Om man er veldig bekymret kan man kontakte fastlegen, legevakten, skolehelsetjenesten eller en lærer. Det kalles å melde en "bekymring", man trenger ikke å være sikker.
 
Hvis ikke tankene dine gir slipp synes jeg du skal ta kontakt med studenthelsetjenesten og be om å få snakke med noen om dette. 
 
 
 
Vennlig hilsen psykologen 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?